Фест-подія: Велика діарея

14.08.2015 13:28

У травні, під час вихідних, коли все прогресивне людство відзначало 70-ліття завершення Другої світової війни, у Львові на площі Ринок у «Театрі пива «Правда» масово отруїлися пивопиї і гурмани. Прикрим є і той факт, що від неякісних напоїв і харчів постраждали не лише львів’яни, але й чимало українських туристів та іноземців. Яким «добрим» словом вони згадуватимуть Львів.

Ресторан «Театр пива «Правда» на площі Ринок у Львові. Фото: Роман Балук/ZIK
Після тих сумнопам’ятних травневих вихідних інформаційний простір України заряснів повідомленнями: у лікарні Києва, Дніпропетровська, Каховки, Чернігова, Кременчука, інших міст, а також Варшави, поступили пацієнти з ознаками сильного харчового отруєння. Всі вони провели дозвілля у закладі харчування біля львівської Ратуші.

Про свою прикрість постраждалі особи, чисельність яких наростала по висхідній, повідомляли через інформаційна сайти, навіть оперативно й спонтанно зорганізувалися у групу самопомочі в одній зі соціальних мереж. Люди, писали:






Як саме розуміти словосполучення «пропаща риба», варшавський скривдженець не пояснив, отож IA ZIK звернулося за консультацією до фахівців.

Роман Павлів, керівник Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Львівській області, повідомив, що після відвідин ресторану «Театр пива «Правда» ТзОВ «Ресторація «На ринку», у медичні заклади за фаховою допомогою звернулося 86 осіб. Очевидно, це лише ті клієнти ресторану, які не зуміли самотужки впоратись із розладом шлунково-кишкового тракту й були змушені віддати себе на милість і фаховість послідовникам Ескулапа.

Підґрунтям для такої неординарної ситуації стала безконтрольність за закладами харчування, і винний у цій безконторольності Кабінет Міністрів. Головний санепідеміолог області зазначив: «У відповідності до чинного законодавства, зокрема п.8 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. №76-УП, перевірки підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами здійснювались протягом січня-червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявою суб’єкта господарювання щодо його перевірки». Директор ТзОВ «Ресторація «На ринку» Юрій Заставний не подбав про профілактичну санепідеміологічну перевірку свого закладу, не забезпечив її й ініціатор Закону України – Кабінет Міністрів. Відповідно, Головне управління санепідеміології не мало правочинних підстав проводити перевірку з власної ініціативи.

Стосовно безпосередньої причини отруєння, Роман Павлів повідомив, що під час обстеження встановлено ряд продуктів, які замовляли постраждалі:

  • соковиті курчата у прянощах із соусом айолі, до складу якого входять сирі курячі жовтки;
  • картоплю по-домашньому;
  • міні пампушки з рибою та соусом тар-тар, куди входить соус айолі;
  • профітролі зі заварним кремом, до якого входить курячий жовток;
  • м’ясну закуску (асорті);
  • пиво виробництва ресторану «Театр пива «Правда» ТзОВ «Ресторації «На ринку».

На момент обстеження залишків кулінарної продукції, яка могла бути фактором поширення збудника Salmonella enteritidis, у закладі харчування вже не було. Проте санепідеміологи, провівши ретельні мікробіологічні дослідження, виявили:

  • санітарно-показові мікроорганізми (БГКП);
  • умовно-патогенну мікрофлору (протей) у рибі – скумбрії мороженій, у полядвиці свинній на кістці відвареній, у фарші свинному;
  • умовно-патогенні мікроорганізми (протей) у пиві «Світле»;
  • синьогнійну паличку в пиві «Фрау».

Результати проведених досліджень свідчать, що у ТзОВ «Ресторація «На ринку» були порушені терміни реалізації продукції та напівфабрикатів, не дотримано режиму термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, а в цілому і режиму санітарної обробки обладнання й інвентарю; було зафіксовано незадовільний санітарно-гігієнічний режим виробництва.

Читачам доцільно пояснити, що мікроорганізми роду протей (Proteus), так само, як і кишкова паличка, значно поширені у зовнішньому середовищі, у калових випорожненнях тварин і людей, які, властиво, і є головним джерелом обсіменіння харчових продуктів. Уперше мікроорганізми цієї групи були виявлені й описані у 1885 році під час дослідження гниючого м’яса. А свою назву Proteus бактерія отримала у честь сина Посейдона – водяного божества Протея – здатного видозмінюватися, оскільки протеї модифікують зовнішні прояви свого зростання у вище зазначених вірулентно-поживних середовищах.

Львівське міське управління ГУМВС України у Львівській області повідомило, що в слідчому відділенні Галицького РВ перебувають матеріали кримінального провадження, зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1, статтею 325 КК України. Кримінальне провадження відкрито на підставі повідомлення Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні про масову госпіталізацію осіб, у тому числі й дітей, з діагнозами важкого харчового отруєння, що пов’язане зі вживанням їжі у закладі ТзОВ «Ресторація на Ринку».

Підполковник Павло Гарасим, начальник Львівського міського управління міліції, зазначив, що в рамках кримінального провадження у потерпілих відібрали заяви про вчинення правопорушення та взяли покази про його обставини, а також були допитані працівники закладу. Частина потерпілих відмовилися від написання заяв. Крім того, якщо під час проведення слідчих дій буде виявлено достатні докази для підозри особі (особам) у вчиненні кримінального правопорушення, тоді в порядку пункту З, частини 1, статей 276, 277 і 278 КПК України слідчий, за погодженням із процесуальним прокурором, складе письмове повідомлення про підозру та прийме кінцеве процесуальне рішення. Стан досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні перебуває на контролі в прокуратурі Львівської області та в Головному управлінні МВС України у Львівській області.

 

Не залишився осторонь переживань, побутових незручностей та завданої шкоди здоров’ю своїм відвідувачам і сам Холдинг емоцій «!FEST». Його працівники шкодують, що стали об’єктом резонансного обговорення, намагаються загладити провину перед клієнтами і просять пресу бути об’єктивними в публікаціях.

Від себе запевнимо, що в об’єктивності зацікавлені як професійні групи, залучені в розслідування конфлікту масового отруєння, так і соціальні – звичайні громадяни. Адже ніхто не хотів би у майбутньому знову випадково постраждати, зайшовши у ресторан чи кнайпу поїсти і попити.

Ярослав Левків, 
IA ZIK

Назад

Пошук

© 2012 Усі права захищені.